Onderwerp voor een proefschrift bedenken

Het doen van onderzoek alvorens te promoveren is meestal een grote opgave, die heel veel tijd kost. Meestal wordt hier minstens vier jaar voor uitgetrokken. Het begint met het onderzoek doen naar mogelijke onderwerpen om op te promoveren. Het moet een onderwerp zijn, dat goed te onderzoeken is, en nog niet eerder gedaan is. Naar aanleiding van het onderzoek schrijft u als promovendus dan een proefschrift, dat een originele wetenschappelijke verhandeling moet zijn.

De basis voor dat proefschrift wordt dus al gelegd voordat het feitelijke onderzoek begint. Wel zal de titel in de loop van vier jaar onderzoek van tijd tot tijd bijgesteld worden. Immers, de inhoud van het proefschrift hangt af van de uitkomsten van het onderzoek.

De probleemstelling van een proefschrift

Goed onderzoek gaat uit van een goede probleemstelling. Daar staat of valt een proefschrift mee. Deze probleemstelling moet een vraag zijn, waarvan het antwoord daadwerkelijk onderzocht moet worden. Het antwoord op de vraag mag niet al in de probleemstelling besloten liggen. Ook mag er in de probleemstelling geen waardeoordeel gegeven worden: wetenschappelijk onderzoek is onbevooroordeeld onderzoek. De conclusies worden alleen getrokken uit de resultaten die hieruit verkregen worden. De vraag moet zo gesteld worden dat er niet enkel een beschrijving volgt. De vraagstelling moet concreet zijn, zodat een concreet antwoord kan worden gezocht.

Het onderwerp vinden

Om aan uw onderwerp te komen kunt u diverse tactieken toepassen. Om te beginnen het bijhouden van tijdschriften en het lezen van artikelen over een onderwerp dat u boeit. Of boeken bekijken. Vooral in de internationale literatuur zult u veel inspiratie vinden.

Als u dan ongeveer weet, welke richting uw onderzoek uit zal gaan, zoekt u een invalshoek, die nog niet onderzocht is. Het help om dan met deskundigen op dit gebied te gaan praten. Uw promotor kan u misschien ook een tip geven qua onderwerp. En u kunt natuurlijk eerder geschreven proefschriften lezen. Het zien van goede voorbeelden inspireert ook

Ervaring met proefschriften

Ervaren proefschrift drukkerWie veel ervaring heeft met proefschriften, maar waar u misschien niet zo snel aan zou denken is een drukker. Er zijn drukkers die sinds jaren proefschriften drukken. Zij kunnen u voorbeelden van proefschriften laten zien. Dit zijn voorbeelden van de lay-out, maar ook van de opbouw en vraagstelling van een proefschrift kunt zo voorbeelden zien.

Een drukker die al veel ervaring heeft met het drukken van proefschriften, zoals Ipskamp drukkers kan u veel nuttige tips geven.

Ipskamp is in verschillende steden gevestigd. Loop eens binnen bij de vestiging bij u in de buurt: u zult zien dat dit bezoek inspirerend is!